Społeczeństwo informacyjne Litwy: teoretyczne i praktyczne aspekty rozwoju - Lašakevič, Regina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Głównym celem niniejszego opracowania jest analiza poziomu rozwoju społeczeństwa informacyjnego Litwy. Na początku pracy przedstawiono metodologię badań, opartą o przegląd pewnych miar, używanych do oceny poziomu rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Następnie przedstawiono aktualną strategię rozwoju społeczeństwa informacyjnego Litwy na lata 2014–2020. W części empirycznej omówiono najważniejsze kierunki rozwoju i wskaźniki wdrażania danej strategii. Na podstawie danych z międzynarodowych raportów, dotyczących elektronicznej gospodarki, przeprowadzono analizę porównawczą pozycji Litwy na tle państw świata i UE.

The main objective of this study is to analyze the level of development of the information society in Lithuania. The research methodology, based on a review of certain measures used to assess the level of development of the information society, is presented at the beginning of the paper. Then the current information society development strategy of Lithuania for 2014–2020 is presented. The empirical section discusses the key trends and indicators of the implementation of this strategy. Based on data from international reports on e-commerce, a comparative analysis of Lithuania's position compared to other countries of the world and the EU was carried out.
Keywords: społeczeństwo informacyjne; IDI; NRI; information society