Argumenty uzasadniające konieczność nauczania cybernetyki - Wilsz, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
W artykule zaprezentowano cybernetykę jako naukę interdyscyplinarną i jej miejsce w nowoczesnej nauce. Przedstawiono argumenty uzasadniające konieczność zamieszczenia cybernetyki w programach nauczania. Wskazano rodzaje problemów możliwych do rozwiązania dzięki wiedzy cybernetycznej.

In the article cybernethics is presented as an interdisciplinary science and its place in modern science. Arguments supporting the need to include cybernethics in teaching programmes are substantiated. Types of problems capable of being solved thanks to the knowledge of cybernethics are illustrated.
Arguments for Necessity of Teaching Cybernethcs
Keywords: cybernetyka; sterowanie; proces edukacyjny; stałe indywidualne cechy osobowości; optymalizacja; cybernetics; steering; educational process; constant individual personality traits; optimization