Zbiorowiska okrzemek rozwijające się na glebach odsłoniętych przez wycofujący się lodowiec Ekologii (Wyspa Króla Jerzego, Antarktyka) - Kochman-Kędziora, Natalia (Uniwersytet Rzeszowski, 2019)
Prowadzone badania miały na celu poznanie struktury zbiorowisk okrzemek rozwijających się na glebach odsłoniętych przez wycofujący się lodowiec Ekologii wraz z ich taksonomiczną i ekologiczną charakterystyką. Materiały do badań pobrano z trzech transektów badawczych. Gleby przedpola charakteryzowały się zróżnicowanym odczynem, przewodnictwem elektrolitycznym oraz niską zawartością węgla ogólnego, azotu ogólnego i siarki. Łącznie zidentyfikowano 133 taksony okrzemek należące do 33 rodzajów. Wśród oznaczonych taksonów 19 uznano za dominujące. Większość z nich to gatunki typowo lądowe. Najbardziej różnorodne zbiorowiska zaobserwowano na glebie, którą porastały pojedyncze kępy traw lub mchy, rosnące w dolinach lub zagłębieniach terenu. Najuboższe były stanowiska położone przed czołem lodowca, w miejscach najpóźniej odsłoniętych. Na terenach opuszczonych pingwinisk, pomimo niewielkiej różnorodności gatunkowej, bardzo licznie rozwijał się tylko jeden gatunek. Ponadto wyróżniono dwa taksony, które opisano jako nowe dla nauki. Różnorodność okrzemek glebowych przedpola lodowca Ekologii jest zbliżona do zbiorowisk w innych regionach morskiej Antarktyki, przy jednoczesnej, unikalnej kompozycji gatunkowej na poszczególnych stanowiskach. Praca jest pierwszym opracowaniem na temat okrzemek glebowych w Regionie Zatoki Admiralicji uwzględniającym zmiany wprowadzone po rewizji taksonomicznej.

The aim of the study was to determine the structure of diatom assemblages on soils uncovered by the retreating glacier, together with their taxonomic and ecological characteristics. The material used in this study was collected from three transects on the Ecology Glacier Forefield The chemical parameters of soil samples from showed high diversification of both reaction and conductivity. Moreover the total content of carbon, nitrogen and also sulphur were very low. A total of 133 diatom taxa, belonging to 33 genera were identified. Among all taxa, 19 were considered as dominants. Most of them are typical terrestrial species. The most diverse diatom assemblages were observed at sites located in small valleys between moraines or depressions with soils covered by rare tufts of grass or clumps of mosses. The poorest sites (in term of species richness and number of counted valves) were situated directly in front of the glacier forehead. Two diatom taxa were distinguished and described as new for science. It was concluded that the diversity of soil diatoms investigated on Ecology Glacier Forefield is similar to other assemblages in Maritime Antarctic with unique species composition at individual sites, at the same time. This research is the first study of soil diatoms in the Admiralty Bay region after the thorough taxonomic revision of the non-marine Antarctic diatom flora.
Diatom assemblages developing on soils exposed by the retreating Ecology Glacier (King George Island, Antarctica)
Promotor: prof. dr hab. Maria Olech - 128, [32] s.
Keywords: okrzemki glebowe; Antarktyka; Wyspa Króla Jerzego; lodowiec Ekologii; Soil diatoms; Antarctica; King George Island; Ecology Glacier