Pozycja stron postępowania egzekucyjnego w świetle nowelizacji z 4 lipca 2019 r. – zagadnienia wybrane - Kostwiński, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
W niniejszym artykule autor poruszył problematykę wybranych zmian w postępowaniu egzekucyjnym, które zostały wprowadzone w ramach nowelizacji k.p.c. z 4 lipca 2019 r. Omówione zostały zagadnienia dotyczące podstaw odmowy nadania klauzuli wykonalności, uwzględnienia przedawnienia w postępowaniu egzekucyjnym i przejścia uprawnień na następcę prawnego wierzyciela. Zmiany te zostały ocenione na płaszczyźnie funkcjonalnej i celowościowej w kontekście sytuacji stron postępowania egzekucyjnego.

In this article, the author discusses selected issues concerning amendments in enforcement proceedings, which were introduced as part of the amendment to the Code of Civil Procedure of 4 July 2019. Issues discussed were the grounds for refusing to grant an enforcement clause, considering the limitation period in the enforcement proceedings and transferring the rights to the legal successor of the creditor. These amendments were assessed on the functional and purposeful level in the context of the situation of the enforcement proceedings’ parties.
Keywords: postępowanie egzekucyjne; klauzula wykonalności; przedawnienie; enforcement proceedings; enforcement clause; period of limitation