Zarządzanie zasobami ludzkimi w małym przedsiębiorstwie - Kryński, Zdzisław; Stańczyk, Joanna (MITEL, 2005)
Przeprowadzone dochodzenia potwierdziły, że zmiana właściciela przedsiębiorstwa i podjęta przez nowe kierownictwo przedsiębiorstwa spowodowała zmianę nastawienia pracowników. Począwszy od charakterystycznych dla firmy w dekadencyjnym etapie, tj. apatii, neutralizacji, mechaniki, zaczęto wykonywać ponowne rekomendacje, oczekiwania wobec decyzji i zaleceń, brak dbałości o rekulty gospodarcze, porządek, jakość pracy i usługi klienta pracownika zdemobilizowanego do aktywnej pracy. Większość pracowników z satysfakcją przyjęła nowe lub rozszerzone obowiązki i zadania i aktywnie angażuje się w pracę. Jednocześnie wraz z wprowadzanymi zmianami mają nadzieję na przetrwanie miejsc pracy i najlepszych nagród, poprawę atmosfery pracy, a także zniesienie swoich kwalifikacji wiążą.

Moved investigations confirmed, that change of owner of enterprise and taken through new management of firm caused change of workers’ attitudes. From characteristic for firm in decadent stage i.e. apathy, neutralization, mechanical became executing of recommendations, expectation on decisions and recommendation, lack of care about economic results, order, quality of work and services of customer of employee demobilized to active working. Most of workers with satisfaction accepted new or enlarged duties and assignments and get involved actively in work. Simultaneously alongside with introduced changes they hopes onto survival places of work and best rewards, improvement atmospheres of work as well as lifting of one’s qualification bind.
Management Human Supplies in Small Enterprise