Konstytucyjny obowiązek państwa ochrony rodziny - Osiczko-Dec, Sylwia (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
W artykule omówiono definicje rodziny, małżeństwa, macierzyństwa i rodzicielstwa wynikające z przepisów prawa pracy oraz Konstytucji RP. Szczególna uwaga została skierowana na regulacje prawne, które gwarantowały ochronę prawną i bezpieczeństwo socjalne. Zagadnienia będące przedmiotem artykułu zostały omówione w oparciu o analizę stosowanych przepisów prawa pracy oraz orzecznictwo związane z tą tematyką. Przepisy prawa pracy dają szerokie uprawnienia i gwarancje małżeństwom, rodzinom w sprawowaniu opieki nad dziećmi i zapewnieniu im godziwych warunków materialnych do codziennego funkcjonowania. Głównym celem opracowania jest analiza i ocena regulacji prawnych w zakresie ich skuteczności w odniesieniu do ochrony rodziny. Wśród celów szczegółowych znalazły się regulacji dotyczących różnych kwestii ochrony rodziny, począwszy od małżeństwa, poprzez rodzicielstwo, po macierzyństwo. Podstawowe pytania badawcze podjęte w artykule sprowadzają się do kwestii wpływu rozwiązań prawnych zawartych w Kodeksie pracy na prawidłowe funkcjonowanie rodziny, przede wszystkim w sferze macierzyństwa, wychowania dziecka i zapewnienia rodzinie materialnych podstaw egzystencji.

The article discusses the definition of family, marriage, motherhood, and parenthood as outlined in the provisions of labor law and the Constitution. It highlights legal regulations that guarantee legal protection and social security. The subjects of the dissertation are examined through an analysis of relevant employment laws and associated judicial decisions related to the topic. Employment law provisions grant significant rights and guarantees to married couples and families, specifically in the area of childcare, ensuring decent material conditions for their daily lives. The primary purpose of this article is to examine and assess the effectiveness of legal regulations within the context of family protection. Among the specific objectives are regulations that encompass various aspects of family protection, including marriage, parenthood, and maternity. The key research questions conducted in this study aim to investigate the impact of the Labor Code provisions on the effective functioning of families, specifically concerning maternity, child-rearing, and ensuring the family has essential material foundations for life.
Constitutional state’s obligation to protect the family
Keywords: prawo pracy; małżeństwo; rodzina; labor law; marriage; family