Ochrona społeczeństwa przed przestępstwami seksualnymi. Wybrane zagadnienia resocjalizacyjne i prawne - Surdej, Krzysztof (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Niniejsza praca omawia wybrane sposoby zapobiegania przestępstwom seksualnym zarówno w Polsce, jak i za granicą. Zostały w niej przedstawione przykładowe metody określania wskaźników stopnia ryzyka ponownego popełnienia przestępstwa seksualnego, takie jak badania kwestionariuszowe czy badanie pletyzmografem. Autor przywołuje wyniki badań przeprowadzonych przez uznane autorytety naukowe, wspomina również o pierwszym polskim programie resocjalizacji sprawców przestępstw seksualnych, realizowanym w rzeszowskim Zakładzie Karnym. Podjęta zostaje próba odpowiedzi na pytanie: czy zaostrzanie prawa przyczynia się do spadku przestępczości seksualnej? Omówione zostały najnowsze zmiany w ustawodawstwie polskim, które mają na celu zwiększenie ochrony społeczeństwa oraz wzmocnienie pozycji ofiar. Przedstawiono również wybrane regulacje dotyczące sprawców przestępstw seksualnych, obowiązujące w państwach zachodnich i Stanach Zjednoczonych.

The following paper discusses selected methods of sexual crimes’ prevention, both in Poland and abroad. It presents several examples of methods determining the indicators to measure the level of recidivism risk in case of sexual crimes, such as a questionnaire or a plethysmograph test. The author quotes the results of the research conducted by recognized scientific experts, as well as mentions the first Polish resocialization program for sexual offenders run in the prison in Rzeszów. There is taken an attempt to answer the following question: does restricting the law contribute to the decrease of sexual crimes? The article examines the latest amendments in the Polish legislation, aiming at increasing the protection of the society and strengthening the position of victims. It also presents selected regulations on sexual crimes applicable in the Western countries and the United States.
Protecting Society against Sexual Crimes. Selected Re-socialization and Legal Issues
Keywords: resocjalizacja sprawców przestępstw seksualnych; ochrona społeczeństwa przed przestępstwami seksualnymi; programy terapeutyczne; ocena ryzyka recydywy wśród przestępców seksualnych; rejestr sprawców przestępstw seksualnych; normy prawa karnego dotyczące przestępców seksualnych; resocialization of sexual offenders; protection of the society against sexual crimes; therapeutic programs; assessment of the risk of recidivism among sexual offenders; register of sexual offenders; provisions of criminal law on sexual offenders