Wzrost PKB a poziom ubóstwa w Polsce - Kośny, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Jednym z szeroko dyskutowanych w ostatnich latach zagadnień z zakresu polityki społecznej jest wpływ wzrostu gospodarczego na sytuację osób ubogich. Na początku obecnego stulecia Dollar i Kraay [2002], analizując rozwój 92 państw pokazali, że wzrost gospodarczy można uznać za sprzyjający ubogim (pro-poor growth): średni dochód osób ubogich rośnie proporcjonalnie do średniego dochodu w całej populacji. Wynik ten jednak szeroko później analizowany i komentowany okazał się mniej jednoznaczny niż sugerowali autorzy. Analizy prowadzone w różnych przekrojach i z uwzględnieniem zróżnicowanych czynników pokazały, że trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, czy wzrost gospodarczy rzeczywiście sprzyja ubogim. Niniejszy artykuł stanowi próbę odniesienia wspomnianej problematyki do sytuacji Polski. W ostatnim dwudziestoleciu, wskutek transformacji ustrojowej, sytuacja Polski zmieniła się diametralnie. Cechą charakterystyczną dla tego okresu był jednak stale dodatni wzrost gospodarczy. W tym kontekście celem artykułu jest analiza wpływu obserwowanego wzrostu gospodarczego na poziom ubóstwa – zarówno obiektywnego, jak i subiektywnego.

One of the widely discussed issues concerning social policy is the impact of economic growth on the situation of the poor members of the population. At the beginning of this century Dollar and Kraay [2002], analyzing growth patterns of 92 countries, showed that economic growth can be seen as pro-poor: average income among poor grew proportionately to the average income in the whole population. This result was then widely analyzed and commented and turned out not to be so unambiguous as suggested by authors. Subsequent cross-section analyzes and international comparisons showed that it is not possible to define generally the character of economic growth. In this paper there is made an attempt to relate this discussion to the situation of Poland. Over the last twenty years, the economic situation of Poles changed dramatically as a consequence of economic and political transition. During this period, Poland experienced positive growth in GDP every year. In this context, the primary aim of the paper is an analysis of the impact of this economic growth on the poverty – both objective and subjective.