Suwerenność w aktualnych wypowiedziach liderów politycznych a poglądy współczesnego społeczeństwa polskiego - Łabędź, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W artykule zostały przedstawione wybrane wypowiedzi liderów ugrupowań prawicowych dotyczące zagrożeń dla suwerenności Polski w kontekście członkostwa w EU i podjęta została próba odpowiedzi na pytania o intencje ich autorów (funkcje oczekiwane tego przekazu) oraz o skutki, jakie wywierają w świadomości społeczeństwa, możliwe do określenia w na podstawie wyników badań opinii publicznej. W odpowiedzi na pierwsze z tych pytań stwierdzono, że zasadniczą funkcją było zmniejszenie poparcia społeczeństwa dla członkostwa w UE (obok ataku na przeciwników politycznych czy budowy własnej tożsamości), a jeśli chodzi o odpowiedź na drugie pytanie, stwierdzenie niewielkiej skuteczności tych wypowiedzi.

The text presents selected statements by the leaders of right-wing groups regarding threats to Poland's sovereignty in the context of EU membership and an attempt is made to answer questions about the intentions of their authors (expected functions of this message) and the effects they have in society's consciousness, which can be determined on the basis of about the results of public opinion polls. In response to the first of these questions, it was stated that the main function was to reduce society's support for EU membership (apart from attacking political opponents or building one's own identity), and as far as the answer to the second question is concerned, it was stated that these statements were of little effectiveness.
Summary Sovereignty in current statements of political leaders and the views of contemporary Polish society
Keywords: suwerenność; opinia publiczna; funkcje wypowiedzi; sovereignty; public opinion; functions of statements