W głębi obrazu - Porczyńska, Barbara (Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej, 2021)
Grymas 1, Grymas 2, Grymas 3, malarstwo olejne na drewnianych elipsach wystawione w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej /Przemyśl/ w ramach projektu W głębi obrazu
Udział w drugiej części projektu artystycznego: W głębi obrazu, autorstwa prof. Ł. Huculaka z ASP Wrocław i prof. J. Sawickiej ISP UR, we współpracy z wrocławskim Muzeum Narodowym i Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej-jednej z najstarszych instytucji muzealnych w Polsce. Prezentowane prace artystki odnoszą się do obiektu Carskich wrót z Drzewem Jessego (I poł. XVIII w.) z kolekcji stałej, pełniły funkcję oddzielania sacrum od profanum, dla autorki muzealny obiekt zyskuje nowe znaczenie w kontekście aktualnych, ogólnoświatowych kryzysów czasu pandemii.
Keywords: muzeum; muzeum narodowe ziemi przemyskiej; pareidolia; malarstwo; ikona; carskie wrota; projekt artystyczno-badawczy; sztuka