„Zmęczyli się, zniechęcili i przestali szukać…” Analiza zjawiska zmęczenia wśród bezrobotnych - Duda, Marlena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
Utrata pracy i jej poszukiwanie należą do sytuacji trudnych, których skutki odczuwane są przez osobę bezrobotną w postaci zwiększonego doświadczania stresu, negatywnych emocji, niepokoju i zmęczenia. W dotychczasowej literaturze przedmiotu niewiele miejsca zajmuje problematyka wypalenia oraz zmęczenia osób bezrobotnych, dlatego celem przeprowadzonych badań była analiza zjawiska zmęczenia u osób poszukujących pracy.

Loss of job and searching for it belong to difficult situations, the effects of which are felt by an unemployed person in the form of increased stress, negative emotions, anxiety and fatigue. In the literature to date, the issue of burnout and fatigue of the unemployed is of little importance, therefore the aim of the research was to analyze the phenomenon of fatigue in jobseekers.
„Tired, Discouraged and Stopped looking…” Analysis of the Phenomenon of Fatigue among the Unemployed
http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/691192,zmeczyli-sie-zniechecili-i-juz-przestali-szukac-biernych-zawodowo-przybywa.html.
Keywords: zmęczenie; bezrobocie; poczucie własnej skuteczności; teoria zachowania zasobów; fatigue; unemployment; self efficacy; Conservation of Resources Theory