Poziom aktywności fizycznej a skład masy ciała studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego - Bieda, Agnieszka; Matłosz, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
W ostatnim czasie na całym świecie można zaobserwować znacznie przyśpieszone rozprzestrzenianie się chorób cywilizacyjnych. W szczególności nasiliło się zjawisko otyłości. Czynnikami wpływającymi na jego rozwój są m.in. siedzący tryb życia i niewystarczający poziom aktywności fizycznej. Celem przeprowadzonych badań było ustalenie powiązań między poziomem aktywności fizycznej a wybranymi komponentami składu masy ciała studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. Badania przeprowadzono w marcu 2020 r. w godzinach przedpołudniowych wśród 138 studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego w Studium Sportu i Rekreacji w czasie obowiązkowych zajęć z wychowania fizycznego. Do zebrania danych posłużono się Międzynarodowym Kwestionariuszem Aktywności Fizycznej (IPAQ), ankietą socjodemograficzną oraz użyto metody impedancji bioelektrycznej: Tanita (DC-43OMA). Wykazano istotną statystycznie zależność ze względu na płeć między poziomem tkanki tłuszczowej a ilością spożywanego alkoholu i wypalanych papierosów, a także czasem spędzanym w pozycji siedzącej. Uzyskane wyniki sugerują brak zależności pomiędzy poziomem aktywności fizycznej a składem masy ciała badanych studentów.

Recently, a significantly accelerated spread of civilization diseases can be observed all over the world. Obesity in particular has increased. Factors influencing its development include sedentary lifestyle and insufficient level of physical activity. The aim of the study was to investigate the relationship between the level of physical activity and the body mass composition of students of the University of Rzeszów. The research was conducted in March 2020 among 138 students of the University of Rzeszów during compulsory physical education classes in the Sports and Recreation Center. The data were collected with the use of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), a socio-demographic questionnaire and the bioelectric impedance method, Tanita (DC-43OMA). There was a statistically significant relationship in terms of sex between the level of adipose tissue and the amount of alcohol consumed and cigarettes smoked, as well as the time spent in a sitting position. The obtained results suggest that there is no correlation between the level of physical activity and the body weight composition of the studied students,
The level of physical activity and the composition of body weight among students of the University of Rzeszów
Keywords: aktywność fizyczna; skład ciała; młodzi dorośli; physical activity; body composition; young adults