WYCZERPANIE PRAW WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ - Serafin, Tobiasz (My University, 2015)
Broader issue of intellectual property at the present time is used both in terms of economic and legal. Institution exhaustion of intellectual property rights is widely used now, and regulations are largely sufficient. However, should pay attention to the similarities between different types of exhaustion of rights, whether in the field of industrial property or copyright and their differences. The specificity of individual rights does not permit the use in the field of uniform regulations especially in terms of the Community.
EXHAUSTION OF INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS
Zagadnienie szeroko pojmowanej własności intelektualnej w obecnych czasach znajduje zastosowanie zarówno w ujęciu gospodarczym, jak i prawnym. Instytucja wyczerpania prawa własności intelektualnej obecnie ma szerokie zastosowanie, a regulacje prawne w większości są wystarczające. Należy zwrócić jednak uwagę na podobieństwa pomiędzy poszczególnymi rodzajami wyczerpania prawa, czy to z zakresu własności przemysłowej, czy też praw autorskich, oraz na ich różnice. Specyfika poszczególnych praw nie pozwala na stosowanie w tej dziedzinie jednolitych regulacji prawnych, zwłaszcza w ujęciu wspólnotowym
Keywords: własność intelektualna; patenty; wzory przemysłowe; znaki towarowe; prawa autorskie