Kompetencje pracowników młodocianych kończących naukę w Rzemieślniczej Szkole Zawodowej – raport z badań - Bobek, Mirosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
W artykule przedstawiono analizę z badań nad stanem kompetencji pracowników młodocianych kończących naukę zwodu w warunkach rzemiosła. Zaprezentowano wybrane ustalenia terminologiczne. Dokonano oceny umiejętności, które są potrzebne do realizacji zadań w wyuczonym zawodzie. Przedstawiono, jak rzemieślnicza szkoła zawodowa jako środowisko wpływa na kształcenie kompetencji.

This article presents the analysis related to the research about the competencesof youth workers finishing the education/professional training in craft. It provides selected definitions of the competences. The skills that are needed to carry out tasks in their profession have been assessed. It is discussed how a professional vocational school as an environment influences the development of the competences.
Competences of Juvenile Employee Graduating from the Craft Vocational School – a Research Report
Keywords: kształcenie zawodowe; kompetencje; pracownik młodociany; rzemiosło; vocational education; juvenile employee/worker; craft