Relacja człowiek – pies w akcie agresji. Charakterystyka i negatywne wartościowanie agresora - Taras, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Przedmiotem rozważań podjętych w niniejszym artykule są agresywne zachowania człowieka wobec psa. Celem analizy jest przedstawienie jego medialnego obrazu na tle relacji ze zwierzęciem. Podstawę badań stanowi natura ludzka, która daje możliwość opracowania holistycznego obrazu człowieka – uczestnika aktu agresji. Z poddanych analizie tekstów wyłania się negatywnie wartościowany obraz CZŁOWIEKA PRZEŚLADOWCY, na który składają się kategorie podstawowe: charakter agresora, jego osobowość, stosunek do zwierząt i zachowanie wobec nich, oraz kategorie uzupełniające: płeć, wiek, stosunek własnościowy i miejsce zamieszkania. Wizerunek agresora jest budowany zarówno poprzez opisy jego napastliwych zachowań wobec psa, jak i przy użyciu ujemnie nacechowanych środków językowych bezpośrednio lub pośrednio wartościujących ich agresywne relacje.

The article discusses aggressive behaviour of humans towards dogs. The aim of the analysis is to present the media image of a human in the context of their relationship with a dog. The basis of the research is human nature, which allows the creation of a holistic image of a human as a participant in an act of aggression. Analysed texts reveal a negatively valued image of the HUMAN PERSECUTOR, which consists of fundamental categories: the aggressor’s character, personality, attitude towards animals, and behaviour towards them, as well as supplementary categories: gender, age, ownership status, and place of residence. The image of the aggressor consists of descriptions of their aggressive behaviour towards the dog and negatively charged linguistic devices that explicitly or implicitly values their aggressive relationship.
The human-dog relationship in an act of aggression. Characteristics and negative evaluation of the aggressor
Keywords: relacja człowiek – pies; natura ludzka; agresor; charakterystyka; wartościowanie; human-dog relationship; human nature; aggressor; characteristics; evaluation