Skuteczność zapisu na sąd polubowny w umowach zbycia udziałów przez osoby fizyczne - Waga, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Niekiedy spotkać się można z umieszczaniem klauzuli arbitrażowej w umowach sprzedaży udziałów przez osoby fizyczne. Zagadnienie skuteczności zapisu nie jest jednak oczywiste, niejednoznaczna może być bowiem ocena, czy zbywca jest wówczas konsumentem. Obecnie w sporach konsumenckich istnieje ograniczenie przewidujące niedopuszczalność dokonania zapisu na sąd polubowny w umowie zawieranej jeszcze przed powstaniem sporu. Z orzecznictwa wynika, że stronie czynności należy odmówić statusu konsumenta, gdy należy do organu spółki i ma rzeczywisty wpływ na prowadzoną przez nią działalność. Istnieje również pogląd, wedle którego prywatny inwestor dokonujący zbycia udziałów ma status konsumenta. W takim przypadku, zapis na sąd polubowny zawarty w umowie zbycia udziałów należy oceniać jako bezskuteczny, ze względu na naruszenie wymogu wynikającego z art. 11641 k.p.c.

Sometimes it is possible to encounter arbitration clause in agreements involving disposal of the shares by individuals. Effectiveness of such clause is not obvious although, the appraisement if the seller is a consumer might be uncertain. Currently in consumer disputes there is restriction concerning inadmissibility of an arbitration clause included in agreement made before a dispute arises. It results from the case law, that party of agreement can not be a consumer, if he is a director of a company and has actual impact on its activity. There is also an opinion, that a private investor who sells shares is a consumer. In such a case, arbitration clause included in share disposal agreement should be deemed ineffective, because of violation of requirement, which follows from art. 11641 the Polish Civil Procedure Code.
Effectiveness of an arbitration clause in agreements involving disposal of shares by individuals
Keywords: wspólnik; udziały; konsument; zapis na sąd polubowny; arbitraż; shareholder; shares; consumer; arbitration clause; arbitration