Koncepcja modelu współpracy w zespole terapeutycznym OIT w oparciu o poziom autonomii oraz koordynowaną opiekę pielęgniarską nad pacjentem wentylowanym mechanicznie - Krukowska-Sitek, Hanna (Uniwersytet Rzeszowski, 2025)
Dobra współpraca pomiędzy członkami zespołu OIT, a także koordynacja opieki nad pacjentem w OIT, przekłada się na poprawę jakości opieki poprzez podejmowanie adekwatnych dla danego pacjenta interwencji, skrócenie czasu wentylacji mechanicznej, długości pobytu oraz śmiertelności w OIT. Celem pracy była ocena poziomu autonomii zawodowej pielęgniarek anestezjologicznych oraz koordynacji opieki pielęgniarskiej nad pacjentem wentylowanym mechanicznie w OIT, a także ich wpływu na postawę wobec współpracy lekarz – pielęgniarka. Do badania zaproszono 1455 respondentów pracujących w Oddziałach/Klinikach Intensywnej Terapii. Do badania włączono 667 odpowiedzi. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową. Badanie wykazało wysoki poziom autonomii zawodowej pielęgniarek anestezjologicznych, wysoki poziom współpracy lekarz-pielęgniarka oraz średni poziom koordynacji opieki pielęgniarskiej nad pacjentem wentylowanym mechanicznie. Przeprowadzone badanie pozwoliło wysunąć następujące wnioski: Im wyższy wynik oceny współpracy lekarz-pielęgniarka, tym wyższy poziom autonomii zawodowej pielęgniarek anestezjologicznych. Im wyższy poziom nastawienia wobec współpracy lekarz-pielęgniarka, tym lepiej koordynowana opieka nad pacjentem wentylowanym mechanicznie. Im wyższy współczynnik autonomii zawodowej, tym lepiej koordynowana opieka nad pacjentem wentylowanym mechanicznie.

Good cooperation between ICU team members, as well as coordination of patient care in the ICU, translates into improved quality of care through undertaking interventions appropriate for a given patient, shortening the time of mechanical ventilation, length of stay and mortality in the ICU. The aim of the study was to assess the level of professional autonomy of anaesthesiological nurses and coordination of nursing care for a mechanically ventilated patient in the ICU, as well as their impact on the attitude towards physician-nurse cooperation. The study invited 1455 respondents working in ICU. 667 responses were included in the study. The research was conducted using the diagnostic survey method, using the questionnaire technique. Showed a high level of professional autonomy of anaesthesiological nurses, a high level of physician-nurse collaboration and an average level of coordination of nursing care for a mechanically ventilated patient. Drawn the following conclusions: The higher the result of the physician-nurse collaboration assessment, the higher the level of professional autonomy of anaesthesiological nurses. The higher the level of attitude towards physician-nurse collaboration, the better the coordinated care for the mechanically ventilated patient. The higher the professional autonomy coefficient, the better the coordinated care for the mechanically ventilated patient.
The concept of the ICU therapeutic team cooperation model based on the level of autonomy and on coordinated nursing care of a mechanically ventilated patient
Promotor: prof. dr hab. n. o zdr. Lidia Perenc, promotor pomocniczy: dr hab. n. o zdr. Sabina Krupa-Nurcek, prof. UR - 118 s.
Keywords: intensywna terapia; autonomia zawodowa pielęgniarek; współpraca międzyzawodowa; wentylacja mechaniczna; opieka koordynowana; intensive care; professional autonomy of nurses; interprofessional collaboration; mechanical ventilation; coordinated care