Rekultywacja składowiska odpadów komunalnych - studium przypadku: wdrożenie instalacji fotowoltaicznej - Hadała, Weronika (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2025)
Rozwój przemysłu doprowadził do degradacji środowiska, w tym nadmiernego wykorzystania terenów pod składowiska odpadów. Po ich zamknięciu konieczna jest ich rekultywacja. Jednym z nowoczesnych i ekologicznych sposobów ponownego wykorzystania odzyskanych terenów jest budowa tam farm fotowoltaicznych. Artykuł analizuje potencjał takiego rozwiązania, przedstawiając jego aspekty prawne, techniczne i środowiskowe. Zaprezentowano studium przypadku – pierwszej w Polsce instalacji PV w Ustroniu Morskim zlokalizowanej na zrekultywowanym składowisku odpadów. Projekt ten dowodzi, że takie rozwiązanie jest zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju.

The development of industry has led to environmental degradation, including the excessive use of land for waste disposal sites. Once these sites are closed, reclamation becomes necessary. One modern and environmentally friendly way to repurpose such areas is by constructing photovoltaic farms. This article analyzes the potential of this solution, presenting its legal, technical, and environmental aspects. A case study was presented – the first PV installation in Poland in Ustronie Morskie, located on a reclaimed landfill. This project demonstrates that such an approach aligns with the principles of sustainable development.
Reclamation of a municipal waste landfill - case study: implementation of a photovoltaic installation
Keywords: zrównoważony rozwój; składowisko odpadów; instalacja fotowoltaiczna; sustainable development; landfill; photovoltaic installation