Obrazy z cyklu: Zapis z Mikołajek 1. Zapis z Mikołajek I, 2. Zapis z Mikołajek II, 3. Zapis z Mikołajek III - Nikiel, Antoni (My University, 2018)
Cykl trzech obrazów zaprezentowany, na 45. Ogólnopolskim Biennale Sztuki Współczesnej, umieszczony w prestiżowej kolekcji Mazowieckiego Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia". Centrum gromadzi dzieła współczesnych artystów, m.in. E. Dwurnika, T. Brzozowskiego, J. Nowosielskiego, J. Berdyszaka, J. Beresia, W. Fangora, W. Hasiora. Placówka przejęła zbiory Muzeum Sztuki Współczesnej w Radomiu (od Muzeum im. J. Malczewskiego). Kolekcja liczy blisko 5 tys. prac rysunkowych, malarskich, rzeźby, grafiki i fotografii.
W wystawach organizowanych przez ponad 40 lat pod nazwą Salon Zimowy uczestniczyło ponad 3 tysiące artystów. W grudniu 2011 roku, po 25-letniej przerwie, udało się otworzyć Salon Zimowy po raz 42. Było to ważne wydarzenie artystyczne, nawiązujące do długoletniej, powojennej tradycji. Ostatni, 44. Salon Zimowy w 2016 roku gościł już w murach Elektrowni. Kolejne wystawy miały różny wymiar i charakter, ale zawsze służyły promocji polskiej sztuki. - W wystawach tych uczestniczyli najwybitniejsi twórcy polscy, tacy jak: Magdalena Abakanowicz, Eugeniusz Eibisch, Tadeusz Kantor, Tadeusz Brzozowski, Stanisław Fijałkowski, Józef Gielniak, Czesław Rzepiński ,Stefan Gierowski, Alfons Karny, Jan Lebenstein, Zbigniew Lutomski, Tymon Niesiołowski, Teresa Pągowska, Adam Myjak i inni - mówił Mieczysław Szewczuk. Na tegoroczny Salon nadesłano 216 prac, a jury po bardzo wnikliwych obradach i obserwacjach do Salonu dopuściło jedynie 100 prac. Kapitułę konkursową tworzyli: Andrzej Banachowicz z Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, profesor Antoni Nikiel, dziekan Wydziału Sztuki na Uniwersytecie Rzeszowskim, profesor Andrzej Markiewicz i Mariusz Jończy, historyk sztuki. Przewodniczył jury profesor Rafał Strent z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.
Keywords: Salon zimowy; Radom; Biennale sztuki; Zapis; Galeria elektrownia