Dzieciństwo – źródło kontekstów doświadczania czasu w dziele sztuki - Komaniecka, Barbara (Uniwersytet Rzeszowski, 2026)
Praca to refleksja teoretyczno-artystyczna nad dzieciństwem jako źródłem wyobraźni i pamięci twórczej. Autorka ukazuje, że wspomnienia nie są dokumentem, lecz dynamiczną strukturą śladów, które powracają w sztuce jako obrazy fragmentaryczne, pełne melancholii i niedopowiedzeń. Cykl 14 grafik oparty na pracy z nakładającymi się matrycami staje się metaforą pamięci - warstwowej, palimpsestowej, w której dawne doświadczenia współistnieją z teraźniejszością. Inspiracje filozoficzne (Husserl, Heidegger, Bachelard, Benjamin) i artystyczne (Redon, Kantor, Warburg, Kiefer) służą zrozumieniu czasu i pamięci jako przestrzeni twórczej, a nie archiwum. W grafikach czerń symbolizuje zarówno melancholię, jak i potencjał wyobraźni, fragment i repetycja - mechanizmy pamięci, a niedopowiedzenie - zaproszenie odbiorcy do współtworzenia sensu. Dzieciństwo jawi się jako matryca widmowa, źródło rytmów i wrażliwości, które nieustannie przepisują teraźniejszość. Całość stanowi próbę uchwycenia pamięci jako formy: żywej, otwartej i transformacyjnej.

This work is a theoretical and artistic reflection on childhood as a source of imagination and creative memory. The author shows that memories are not a document but a dynamic structure of traces that reappear in art as fragmentary images, full of melancholy and ambiguity. The cycle of 14 prints, based on overlapping matrices, becomes a metaphor of memory - layered, palimpsestic, where past experiences coexist with the present. Philosophical (Husserl, Heidegger, Bachelard, Benjamin) and artistic inspirations (Redon, Kantor, Warburg, Kiefer) help to understand time and memory as creative spaces rather than archives. In the prints, black symbolizes both melancholy and imaginative potential; fragment and repetition embody mechanisms of memory, while ambiguity invites the viewer to co-create meaning. Childhood emerges as a spectral matrix, a source of rhythms and sensitivities that continually rewrite the present. The whole work attempts to capture memory as a form - living, open, and transformative.
Childhood – a source of contexts for experiencing time in the work of art
Promotor: dr hab. Paweł Bińczycki, prof. UR ; promotor pomocniczy: dr hab. Marcin Jachym, prof. UR - 84, [35] s.
Keywords: dzieciństwo; czas; pamięć; grafika warsztatowa; cykl grafik; Childhood; time; memory; printmaking; cycle of prints