Nieformalna opieka nad osobami starszymi wobec zmiany pokoleniowej. Wyzwania dla zarządzania w usługach rodziny i polityki społecznej - Młyński, Józef; Stankiewicz, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Nieformalna opieka rodzinna nad osobami starszymi wpisana jest w tradycje polskiej rodziny i stanowi wyraz solidarności międzypokoleniowej. Jednak coraz częściej również w naszym kraju ustępuje miejsca formom opieki instytucjonalnej. Tymczasem opieka nieformalna odpowiada na promowana w krajach zachodnich i polityce unijnej idee deinstytucjonalizacji opieki nad osobami starszymi. Jest to istotny wymiar zarzadzania w usługach samorzadowych Celem tekstu jest przedstawienie nieformalnej opieki jako wyzwania dla rodziny oraz polityki społecznej w kontekście przemian społeczeństwa polskiego, z uwzględnieniem zmian pokoleniowych. Temat opieki rodzinnej i jej uwarunkowań społecznych zostanie omówiony na podstawie przeglądu dostępnej literatury, przepisów prawnych i działań z zakresu polityki społecznej

Informal family care for the elderly is embedded in the traditions of the Polish family and is an expression of intergenerational solidarity. However, it is also increasingly giving way to forms of institutional care in Poland. Meanwhile, informal care responds to the idea of deinstitutionalization of care for the elderly promoted in Western countries and EU policy. The aim of the text is to discuss informal care in the context of generational change, especially the characteristics of Generation Y, whose representatives are now entering the roles of caregivers of the elderly. Informal care will be presented as a challenge for family and social policy in Poland. The topic will be discussed on the basis of a review of the available literature on the subject. The analysis will form the basis for recommendations for social policy actions.
Informal care for the elderly in the face of generational change. Challenges for management in family services and social policy
Keywords: opieka nieformalna; nieformalny opiekun rodzinny; soby starsze; rodzina; polityka społeczna; wsparcie społeczne; pokolenie Y; informal care; management informal family caregiver; elderly; family; social policy; social support; generation Y