2023-11-10 Koncert z okazji 105 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę i 15 rocznicy istnienia Wspólnoty Polaków w Górnej Austrii / akordeon - Dymon, Mirosław (My University, 2023)
10 listopada 2023 r. w Linz w Austrii odbył się koncert Podkarpackiego Kwintetu Akordeonowego AMBITUS V pod dyrekcją Mirosława Dymona, z okazji 105. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w ramach Jubileuszu XV-lecia Wspólnoty Polaków w Górnej Austrii. Program koncertu zawierał utwory kompozytorów polskich: Tomasza Kiesewettera – Polonez D-dur, Michała Kleofasa Ogińskiego – Polonez a-moll „Pożegnanie Ojczyzny”, Bronisława Kazimierza Przybylskiego – Variabile, a także: Roberta Schumanna – Marzenie i Leona Boellmanna – Suita gotycka c -moll. Współwykonawcami koncertu był zespół wokalny „Unanime” pod dyrekcją Anny Marek–Kamińskiej.
10 listopada 2023 r. w Linz w Austrii odbył się koncert Podkarpackiego Kwintetu Akordeonowego Ambitus V pod dyrekcją Mirosława Dymona, z okazji 105. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę i 15. rocznicy istnienia Wspólnoty Polaków w Górnej Austrii. Kwintet w składzie: Paweł Paluch, Tomasz Blicharz, Weronika Sura, Mariusz Siuśta, Mirosław Dymon, wykonał utwory kompozytorów polskich: Tomasza Kiesewettera, Michała Kleofasa Ogińskiego, Bronisława Kazimierza Przybylskiego, a także Roberta Schumanna, Ferenca Farkasa i Leona Boellmanna. Współwykonawcami koncertu był zespół wokalny „Unanime” pod dyrekcją Anny Marek – Kamińskiej. Oprócz polskiej społeczności z Górnej Austrii w uroczystości wzięli udział także zaproszeni goście: konsul Ambasady RP w Austrii Grażyna Karubin, prezes Izby Pracy Górnej Austrii Andreas Stangl, przedstawicielka związków zawodowych Sanja Sovic, przedstawicielka Biura Integracji Miasta Linz Daniel Höllinger, przewodnicząca Rady Doradczej ds. Migracji i Integracji w Linzu Krisztina Balint. Program koncertu: 1. Ferenc Farkas - cykl antycznych tańców węgierskich z XVII w. Cz. I Intrada 2. Leon Boëllmann - Suita gotycka op. 25 Cz. IV Toccata 3. Bronisław Kazimierz Przybylski - Variabile 4. Robert Schuman - Marzenie 5. Michał Kleofas Ogiński – Polonez a-moll (Pożegnanie Ojczyzny) 6. Tomasz Kiesewetter - Polonez 7. Paweł Paluch – Polonez cis-moll (prawykonanie)
Keywords: Podkarpacki Kwintet Akordeonowy Ambitus V; Wspólnota Polaków w Gornej Austrii; Mirosław Dymon; Paweł Paluch; zespół wokalny Unanime; Anna Marek-Kamińska; Jubileusz XV-lecia Wspólnoty Polaków w Górnej Austrii