W kierunku nowoczesnej dydaktyki – Forum Twórczych Nauczycieli - Morańska, Danuta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
Współczesna edukacja stanęła wobec wyzwań związanych z realizacją zadań edukacyjnych w nawiązaniu do nowych paradygmatów kształcenia. W artykule omówiono przykładowe działania podejmowane na uczelni, skierowane do środowiska nauczycieli na wszystkich szczeblach edukacji, ukierunkowane na dostosowanie praktyki pedagogicznej do wymagań szkoły przyszłości.

Contemporary education faced challenges related to the implementation of educational tasks in relation to new educational paradigms. The article discusses examples of activities undertaken at the university addressed to the teacher community at all levels of education, aimed at adapting pedagogical practice to the requirements of the present.
Towards Modern Didactics – Forum of Creative Teachers
Keywords: dydaktyka; kształcenie nauczycieli; didactics; teacher education