Jęczmyk, AnnaKasprzak, Krzysztof2018-02-122018-02-122017Polish Journal for Sustainable Development T. 21, cz. 1 (2017), s. 7–142450-3746http://repozytorium.ur.edu.pl/handle/item/3289Podstawową i niezbywalną funkcją rolnictwa jest produkcja żywności, ale poza tym gospodarstwa rolne generują także liczne dobra i usługi innego typu. Z rolnictwem i obszarami wiejskimi jest związana turystyka kulinarna, która może rozwijać się na tych terenach zgodnie z koncepcją rozwoju zrównoważonego. Celem artykułu jest przybliżenie problematyki turystyki kulinarnej w koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa.The food production is the basic and inalienable function of agriculture, but farms also create a number of goods and services of another type. The culinary tourism is related with agriculture and rural areas to, which can develop in these areas in the concept of sustainable development. The aim of the article is to introduce the problems of culinary tourism in the concept of sustainable development.polAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/turystyka kulinarnarozwój zrównoważonyzrównoważone rolnictwozrównoważona turystykaculinary tourismsustainable developmentsustainable agriculturesustainable tourismTurystyka kulinarna w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju w Polscearticle10.15584/pjsd.2017.21.1.12451-2672