Znaczenie aktywności w funkcjonowaniu społeczno-emocjonalnym osób w wieku starości - Cudak, Henryk (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Jakość życia i funkcjonowania osób w podeszłym wieku uzależniona jest od wielostronnej aktywności w środowisku rodzinnym, lokalnym, w organizacjach i stowarzyszeniach różnego typu. Przemiany społeczne, kulturowe, techniczne wymaga od osób w okresie starości odpowiedniego przystosowania. Ważne miejsce w życiu osób w wieku starości ma aktywność fizyczna, społeczna, intelektualna, edukacyjna i kulturowa. Intensywność podejmowanych działań z zakresu aktywności uzależniona jest od: poziomu wykształcenia, stanu zdrowia, miejsca zamieszkania, potrzeb psychospołecznych. Brak lub ograniczona aktywność jednostki ludzkiej bądź zbiorowości społecznej powoduje niską jakość funkcjonowania osób w starczym wieku i poczucie osamotnienia i samotności.

The quality of life and functioning of the elderly depends on multifaceted activity in the family environment, in the local community, in organisations and associations of various types. Due to the ongoing social, cultural, technical changes people in old age are required to adapt appropriately. Physical, social, intellectual, educational and cultural activities play an important role in the life of people in old age. The intensity of activities undertaken depends on the level of education, health condition, place of residence, psychosocial needs. The lack of or limited activity of an individual or a social group contributes to a low quality of functioning of people in old age and a feeling of loneliness and solitude.
The importance of activity in the socio-emotional functioning of people in old age
Keywords: starość; aktywność fizyczna; intelektualna; kulturowa; socjalizacja; bierność; poczucie osamotnienia; old age; physical; intellectual; cultural activity; socialization; inactivity; feeling of loneliness