Francja wobec polityki neutralności klimatycznej UE i wyzwań transformacji energetycznej w trzeciej dekadzie XXI wieku - Młynarski, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Celem artykułu było ukazanie roli Francji jako aktywnego uczestnika i architekta europejskiej polityki klimatycznej. Negocjacje wokół neutralności klimatycznej UE do 2050 roku były jednym z priorytetów francuskiej prezydencji w Radzie UE w 2022 r. Analizie poddano deklaracje polityczne prezydenta Emanuela Macrona oraz założenia ustaw i programów transformacji energetyczno-klimatycznej rządu francuskiego w latach 2015–2023). Badanie wykazało, że Paryż umiejętnie „wplata” własne preferencje narodowe w europejską agendę, a adaptacja do wymogów polityki klimatycznej UE staje się instrumentem restrukturyzacji gospodarki i kołem zamachowym francuskiej transformacji energetycznej, która ma prowadzić do wzrostu gospodarczego, zatrudnienia oraz „suwerenności gospodarczej” (autonomii).

The aim of the article was to present the role of France as an active participant and architect of European climate policy. Negotiations around EU climate neutrality by 2050 were one of the priorities of the French Presidency of the Council in the EU in 2022. President Emanuel Macron's political declarations and the assumptions of the French government's energy and climate transition laws and programmes from 2015 to 2023 were analysed). The study found that Paris is smartly entangle its own national preferences into the European agenda while adaptation to the requirements of EU climate policy is becoming an instrument for restructuring the economy and a driver for the French energy transition to lead to economic growth, employment and 'economic sovereignty' (autonomy).
France towards the EU climate neutrality policy and the challenges of the energy transition in the third decade of the 21st century
Keywords: Francja; polityka klimatyczna; transformacja energetyczna; neutralność; France; climate policy; energy transition; neutrality