Prawne i instytucjonalne aspekty polityki konsumenckiej w Polsce i na Ukrainie-analiza porównawcza - Biernacka, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Artykuł stanowi analizę polityki konsumenckiej w Polsce i na Ukrainie, koncentrując się na regulacjach prawnych oraz funkcjonowaniu instytucji odpowiedzialnych za ochronę praw konsumentów. Przedstawione zostały kluczowe przepisy i mechanizmy prawne kształtujące system ochrony konsumentów w obu krajach, podkreślając rolę państw w zapewnieniu równości, bezpieczeństwa i uczciwości na rynku. Analiza obejmuje także zestawienie podobieństw i różnic w podejściu obu państw do ochrony konsumentów, wskazując na znaczenie integracji europejskiej jako czynnika kształtującego kierunki rozwoju polityki konsumenckiej.

The article presents an analysis of consumer policy in Poland and Ukraine, focusing on legal regulations and the functioning of institutions responsible for the protection of consumer rights. It discusses the key provisions and legal mechanisms shaping the system of consumer protection in both countries, emphasizing the role of the state in ensuring equality, security, and fairness in the market. The analysis also includes a comparison of similarities and differences in the approaches of both countries to consumer protection, highlighting the importance of European integration as a factor influencing the development of consumer policy.
Legal and Institutional Aspects of Consumer Policy in Poland and Ukraine – A Comparative Analysis.
Keywords: polityka konsumencka; ochrona praw konsumentów; regulacje prawne; instytucje konsumenckie; Polska; Ukraina; consumer policy; consumer rights protection; legal regulations; consumer institutions; Poland; Ukraine