Poszukując swojego miejsca - Baran, Tomasz (My University, 2023)
Obraz pt. „Poszukując swojego miejsca” autorstwa Tomasza Barana został premierowo zaprezentowany podczas wystawy „Pejzaż malarstwa polskiego” w Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki w Warszawie, która trwała od 17 listopada 2023 roku do 25 lutego 2024 roku. Praca, wykonana techniką olejną na płótnie (92 × 73 cm), stanowi refleksję nad tożsamością, poszukiwaniem przestrzeni i relacją człowieka z pejzażem.
„Poszukując swojego miejsca” autorstwa Tomasza Barana to obraz o introspektywnym charakterze, wpisujący się w temat wystawy „Pejzaż malarstwa polskiego”, której celem było ukazanie współczesnego krajobrazu polskiego malarstwa, jego różnorodności, nurtów i postaw twórczych. Wystawa zgromadziła ponad 240 dzieł około 140 artystów, reprezentujących wszystkie najważniejsze ośrodki akademickie i środowiska artystyczne w Polsce. Kuratorem wystawy był Janusz S. Janowski, który w jej założeniu chciał ukazać różnorodność postaw twórczych, zderzając tradycję z nowoczesnością. „Wystawa ukazuje bogactwo i różnorodność polskiego malarstwa, łącząc klasyków, artystów średniego pokolenia i debiutantów we wspólnym dialogu na temat istoty malarstwa i jego przyszłości.” — Janusz S. Janowski, kurator wystawy (Dzieje.pl, 2023) Prezentacji dzieła towarzyszyło wydarzenie specjalne – otwarcie ekspozycji poświęconej Jerzemu Nowosielskiemu, co podkreśliło rangę projektu. Wystawa odbyła się pod patronatem honorowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz patronatem medialnym TVP Kultura. Według sprawozdania rocznego Zachęty za 2023 rok galerię odwiedziło 144 036 osób, co potwierdza wysoki zasięg odbioru i znaczenie wydarzenia.
Keywords: Tomasz Baran; malarstwo współczesne; Zachęta; Pejzaż malarstwa polskiego; Wystawa; 2023