Przeszłość i przyszłość „prefacjologii” literackiej. Przegląd zagadnień, perspektywy badawcze - Stanisz, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2010)
Przedmiotem artykułu jest prezentacja projektu badań przedmów do dzieł literackich. Autor prezentuje możliwości analizowania wypowiedzi wprowadzających z różnych perspektyw i pozycji badawczych: nie tylko jako dokumentów i świadectw pozaliterackich, ale przede wszystkim jako tekstów rządzących się własnymi prawami, posiadających specyficzny sposób istnienia oraz właściwe sobie reguły kompozycyjne i retoryczne.
The past and the future of a literary "prefaciology". An overview of phenomena, research perspectives
Keywords: przedmowa; retoryka; prefacjologia; preface; rhetoric; prefaciological studies