Obliczanie pól sprzężonych w materiale ferromagnetycznym - Pękala, Robert; Kwater, Tadeusz; Kwiatkowski, Bogdan (Przegląd Elektrotechniczny -wyd. Sigma NOT, 2013)
W artykule zaproponowano koncepcję obliczeń, pozwalających na badanie wzajemnego oddziaływania pola elektromagnetycznego oraz pola temperaturowego w środowisku magnetoprzewodu o właściwościach izotropowych. Bazując na idei interdyscyplinarnego modelowania matematycznego wykorzystano równania Maxwella oraz równania termodynamiki. Zaproponowano model matematyczny obiektu w postaci cienkiego pierścienia, skupiającego i zamykającego zmienny strumień magnetyczny. Rozwiązano numerycznie stan nieustalony oraz dokonano odpowiednich symulacji komputerowych.
Artykuł w czasopiśmie z listy B (10pkt)
Keywords: pole elektromagnetyczne; przewodnictwo cieplne; równanie konwekcji; metody numeryczne; pole temperaturowe