Analiza ekonomiczna i energetyczna instalacji fotowoltaicznej zlokalizowanej w Rzeszowie - Rąb, Jakub; Lenart, Marek; Zardzewiały, Miłosz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2025)
Rosnące ceny energii elektrycznej, potrzeba ograniczania emisji gazów cieplarnianych oraz rozwój odnawialnych źródeł energii uzasadniają konieczność oceny efektywności energetycznej i ekonomicznej przydomowych instalacji fotowoltaicznych w warunkach klimatycznych Polski. Szczególnie istotne jest określenie rzeczywistych korzyści wynikających z ich eksploatacji na podstawie danych rzeczywistych. Celem pracy była analiza energetyczna i ekonomiczna przydomowej instalacji fotowoltaicznej o mocy 3 kWp zlokalizowanej w Rzeszowie, obejmująca ocenę produkcji energii, stopnia pokrycia zapotrzebowania gospodarstwa domowego, poziomu autokonsumpcji oraz opłacalności inwestycji. Badania przeprowadzono na podstawie danych eksploatacyjnych z lat 2022–2023, udostępnionych przez prosumenta. Analizie poddano miesięczne wartości energii wyprodukowanej, wprowadzonej do sieci, pobranej z sieci, zużytej w gospodarstwie domowym oraz koszty zakupu energii w wariancie z instalacją PV i bez niej. Wyniki wykazały wyraźną sezonowość pracy instalacji oraz średnie pokrycie zapotrzebowania energetycznego na poziomie 78,41%. Instalacja umożliwiła redukcję kosztów energii elektrycznej o 31–34% w analizowanym okresie, a okres zwrotu inwestycji oszacowano na około 8 lat, co potwierdza jej zasadność energetyczną i ekonomiczną.

Rising electricity prices, the need to reduce greenhouse gas emissions, and the development of renewable energy sources justify the necessity of assessing the energy and economic efficiency of residential photovoltaic installations under Polish climatic conditions. In particular, it is important to determine the actual benefits resulting from their operation based on real data. The aim of this study was to perform an energy and economic analysis of a residential photovoltaic installation with a capacity of 3 kWp located in Rzeszów, including an assessment of energy production, the degree of household energy demand coverage, the level of self-consumption, and the profitability of the investment. The analysis was based on operational data from 2022–2023 provided by the prosumer. Monthly values of energy produced, fed into the grid, drawn from the grid, and consumed by the household were analyzed, as well as electricity purchase costs for scenarios with and without a PV installation. The results demonstrated a clear seasonal pattern in system operation and an average household energy demand coverage of 78.41%. The photovoltaic installation enabled a reduction in electricity costs by 31–34% over the analyzed period, while the payback period of the investment was estimated at approximately 8 years, confirming both its energy and economic viability.
Economic and energy analysis of photovoltaic installation located in Rzeszów
Keywords: analiza ekonomiczna; analiza energetyczna; fotowoltaika; instalacja prosumencka; efektywność energetyczna; economic analysis; energy analysis; photovoltaics; prosumer installation; energy efficiency