Problematyka migracji a zatrudnianie cudzoziemców w Polsce: bariery i perspektywy zmian - Łubina, Joanna (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Artykuł opisuje procedury i obowiązki jakie musi spełnić przedsiębiorca w Polsce zatrudniając cudzoziemca. Problematyka ta jest szczególnie aktualna w kontekście przybierającej na sile fali migracji. Cudzoziemców dzieli się na obywateli Unii Europejskiej 1 i osoby spoza UE. W kontekście ich zatrudnienia poza obywatelstwem, ważna jest sytuacja prawna cudzoziemca, bowiem ustawodawca chroni w ten sposób krajowy rynek pracy m.in. poprzez wprowadzenie dla obcokrajowców ograniczeń w dostępie do tego rynku. Legalne zatrudnienie cudzoziemca wymaga zachowania określonej przepisami procedury, którą określa m.in. ustawa o cudzoziemcach. Artykuł prezentuje aktualne bariery i utrudnienia z jakimi spotykają się pracodawcy, którzy zatrudniają cudzoziemców, a także obowiązki jakie na nich spoczywają. Podstawowe zagadnienia jakie należy wskazać to procedura uzyskania pozwolenia na pracę w Polsce, wyjątki od tej zasady oraz sposoby opodatkowania umów zawieranych z cudzoziemcami. Swoboda przemieszczania się w UE należy do podstawowych praw obywateli UE. Swobodny przepływ pracowników, obok swobody przepływu towarów i kapitału oraz swobody świadczenia usług, jest jednym z fundamentów „rynku wewnętrznego” UE. Podsumowanie artykułu stanowią wnioski de lege lata oraz postulaty de lege ferenda w kontekście procedury zatrudniania cudzoziemców w Polsce wobec fali migracji, która obejmuje głównie cudzoziemców napływających do UE spoza państw członkowskich. W celu lepszego zobrazowania problematyki opracowanie zawiera analizę rozwiązań i procedur wykorzystywanych przy zatrudnianiu cudzoziemców. Zostało ono przygotowane w oparciu o przepisy obowiązującej ustawy o cudzoziemcach, ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przepisy prawa UE, raportu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz literaturę przedmiotu.

The topic of the article are the procedures and obligations to be met by the entrepreneurs in Poland, who want to hire the foreigners in their company. Foreigners are divided into citizens of the European Union and those from outside the European Union. In the context of employment outside of citizenship, it is important to the legal situation of the foreigner, because the legislature thus protecting the domestic labor market, among others, by introducing a foreign restrictions on access to that market. Legal employment of a foreigner requires a specific behavior rules of procedure, which is determined primarily by applicable act on foreigners. The article presents the current barriers and difficulties faced by employers, who employ foreigners, as well as the obligations that lie on them. Basic issues that should be pointed out are the procedure for obtaining a work permit in Poland and exceptions to this rule. Article summary constitute conclusions de lege ferenda in the context of procedures for the employment of foreigners in Poland. This topic is particularly relevant in the wave of migration era, which consists mainly of foreigners coming from outside the European Union Member States.
The issue of a migration and employment of foreigners in Poland barriers and perspectives for changes
Keywords: zatrudnianie cudzoziemców; pozwolenie na pracę; rynek pracy; migracja; employment of foreigners; work permit; labor market; migrants