Umowa publicznoprawna – niewykorzystana szansa - Pawłowski, Sławomir (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Umowa publicznoprawna (umowa administracyjna) jest jedną z tych form prawnych działania administracji publicznej, której potencjał w Polsce wciąż pozostaje niewykorzystany. Występuje tylko jako rozwiązanie szczególne, brak natomiast rozwiązania o charakterze systemowym, stanowiącego generalną podstawę do ich zawierania. Tymczasem w większości krajów europejskich jest ona trwałym elementem systemu prawnego, zazwyczaj ogólnej procedury administracyjnej. W Polsce mimo podjętych kilku prób jej uregulowania ostatecznie nie zakończyły się one powodzeniem. Stąd ciągle nie może ona stanowić alternatywy dla klasycznej formy działania administracji publicznej – aktu administracyjnego. W konsekwencji wielu umów zawieranych przez administrację traktowanych jest jako cywilnoprawne. Często jest to czynione pomimo braku charakterystycznej dla prawa prywatnego swobody kontraktowania.

A public-law contract (administrative agreement) is one of those legal forms of activity of public administration, the potential of which in Poland still remains unused. It appears only as a special solution, but there is no systemic solution constituting the general basis for their conclusion. Meanwhile, in most European countries it is a permanent element of the legal system, usually in a general administrative procedure. In Poland, despite several attempts to regulate it, they were ultimately unsuccessful. Hence, it still cannot be an alternative to the classic form of public administration – an administrative act. As a consequence, many contracts concluded by the administration are treated as civil law. This is often done despite the lack of the freedom of contract characteristic of private law.
Keywords: umowa publicznoprawna; umowa administracyjna; prawne formy działania administracji; stosunek administracyjnoprawny; formy konsensualne w prawie administracyjnym; public law contract; administrative agreement; legal forms of administration; administrative-legal relationship; consensual forms in administrative law