Wzrost, inflacja, bezrobocie – współzależności na przykładzie wybranych krajów - Lechwar, Małgorzata; Pyrek, Radosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, jak w występującej złożoności zewnętrznych bodźców, zjawisk, czy procesów, mających wpływ na gospodarki, przedstawia się ich sytuacja gospodarcza, uwzględniająca stan i wzajemne współzależności podstawowych agregatów makroekonomicznych. Celem głównym badań była diagnoza kierunków oraz współzależności między podstawowymi agregatami makroekonomicznymi wybranych gospodarek, tj. Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Rumunii w latach 2012–2022. Dokonano teoretycznej, analitycznej i empirycznej weryfikacji współzależności wybranych agregatów makroekonomicznych. Przyjęto założenie, iż występujące w literaturze przedmiotu mocno zróżnicowane poglądy na temat kondycji gospodarczej świata są wypadkową indywidualnej sytuacji makroekonomicznej gospodarek i że badane gospodarki nie muszą reprezentować radykalnych i skrajnych poglądów. Do rozwiązania postawionego problemu badawczego i weryfikacji hipotezy badawczej wykorzystano wybrane procedury wyjaśniania naukowego i badań, tj. analiza i ocena przedmiotu badań, analiza i synteza systemowa, uogólnianie wyników badań – i na tej podstawie podano wnioskowanie. Zastosowana analiza makroekonomiczna to badanie obejmujące stan gospodarki oraz przewidywań dotyczących wzrostu gospodarczego, inflacji, bezrobocia i wzajemnych współzależności występujących wewnątrz krajów pomiędzy tymi agregatami. Obejmuje badanie i ocenę wielkości ekonomicznych zagregowanych, a więc ujmowanych głównie dla całej gospodarki narodowej. Analizując przykłady Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Rumunii, można zauważyć, że stabilne i zrównoważone wzrosty gospodarcze sprzyjają niskiej inflacji i niskiej stopie bezrobocia. Niemniej, każdy kraj ma swoje unikalne wyzwania i warunki, które wpływają na wzajemne relacje między tymi wskaźnikami makroekonomicznymi. Zrozumienie tych wzajemnych zależności jest kluczowe dla opracowania skutecznych polityk gospodarczych, które promują zrównoważony wzrost, kontrolują inflację i utrzymują niskie stopy bezrobocia.

The paper attempts to answer the question of how, in the existing complexity of external stimuli, phenomena and processes that affect economies, their economic situation is presented taking into account the state and interdependencies of basic macroeconomic aggregates. The main objective of the research was to diagnose the directions and interdependencies between basic macroeconomic aggregates of selected economies, i.e. Switzerland, the United Kingdom, and Romania, in 2012–2022. A theoretical, analytical and empirical verification of interdependencies of selected macroeconomic aggregates was performed. It was assumed that the strongly differing views in the literature on the economic condition of the world are a resultant of the individual macroeconomic situations of the economies and that the economies under study do not necessarily represent radical and extreme views. Selected procedures of scientific explanation and research, i.e. analysis and evaluation of the object of research, system analysis and synthesis, and generalisation of research results, were used to solve the research problem posed and verify the research hypothesis, and inference was given on this basis. The applied macroeconomic analysis is a study covering the state of the economy and the projections of economic growth, inflation, unemployment, and the interdependencies occurring within countries between these aggregates. It involves the study and evaluation of economic quantities that are aggregated, i.e. mainly captured for the national economy as a whole. Analysing the examples of Switzerland, the UK, and Romania, it can be seen that stable and balanced economic growth is conducive to low inflation and low unemployment. However, each country has its own unique challenges and conditions that affect the interplay between these macroeconomic indicators. Understanding these interrelationships is key to developing effective economic policies that promote sustainable growth, control inflation, and keep unemployment rates low.
Economic growth, inflation, unemployment – interdependencies using examples from selected countries
Keywords: PKB; inflacja; bezrobocie; Wielka Brytania; Szwajcaria; Rumunia; GDP; inflation; unemployment; United Kingdom; Switzerland; Romania