Zagrożenia dla bezpieczeństwa społecznego wynikające z gig economy - Pytel, Edyta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
W artykule podjęto próbę rozpoznania i systematyzacji zagrożeń dla bezpieczeństwa społecznego, wynikających ze zjawiska gig economy. Realizując cel badawczy skoncentrowano się na trzech aspektach bezpieczeństwa społecznego: socjalnym, rozwojowym i wspólnotowym, zgodnie z koncepcją trójpodziału bezpieczeństwa społecznego zaproponowaną przez M. Leszczyńskiego. Zastosowano teoretyczne podejście badawcze, wykorzystując ogólnologiczne metody badań i analizę źródeł. Stwierdzono, iż zagrożenia można sklasyfikować w trzech głównych obszarach: zagrożenia egzystencji, zagrożenia rozwojowe i zagrożenia wspólnotowe oraz, że zagrożenia te są powiązane w złożonej sieci relacji przyczynowo-skutkowych, w której dane zagrożenie może generować lub nasilać inne, prowadząc do powstania spirali negatywnych następstw. Tekst stanowi potencjalną bazę dla badań empirycznych bądź praktycznego wykorzystania.

The article attempts to recognize and systematize threats to societal security resulting from the phenomenon of gig economy. Realizing the research objective, the focus was on three aspects of societal security: social, development and community, according to the concept of the tripartite of societal security proposed by M. Leszczynski. The theoretical research approach was applied, using general logical research methods and source analysis. It was found that threats can be classified in three main areas: existential threats, development threats and community threats and that these threats are linked in a complex network of cause-effect relationships, in which a given threat can generate or exacerbate others, leading to the emergence of a spiral of negative consequences. The text is a potential basis for empirical research or practical use.
Threats to societal security resulting from the gig economy
Keywords: bezpieczeństwo społeczne; bezpieczeństwo socjalne; gig economy; zagrożenia; praca; societal security; social security; threats; work