Zmiany parametrów jakościowych mięsa w procesie mrożenia - Pięta, Eryka (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024)
Mrożenie mięsa ma na celu zapewnienie trwałości i bezpieczeństwa żywnościowego. Celem pracy było przedstawienie wpływu procesu mrożenia mięsa na jego parametry jakościowe. Materiałem badawczym było mięso wieprzowe poddane procesowi zamrażania przez okres 1 i 3 miesięcy. Wykazano, że choć proces mrożenia wprowadza pewne zmiany w strukturze mięsa, nie wpływa znacząco na jego jakość. Mrożenie nie dyskwalifikuje mięsa z punktu widzenia konsumenta, o ile proces mrożenia i przechowywania jest przeprowadzony prawidłowo.

Freezing meat is aimed at ensuring shelf life and food safety. The purpose of this study was to present the effect of the meat freezing process on its quality parameters. The research material was pork meat subjected to the freezing process for 1 and 3 months. It was shown that although the freezing process introduces some changes in the structure of meat, it does not significantly affect its quality. Freezing does not disqualify meat from the consumer's point of view, as long as the freezing and storage process is carried out correctly.
Changes in meat quality parameters during the freezing process
Keywords: mrożenie; jakość; mięso wieprzowe; pork; freezing; quality