Sowa bohaterką albumu Kuba Lecha Wilczka - Ogłoza, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2022)
Przedmiotem opisu w artykule jest wydana przed 50 laty książka, a właściwie album, w którym autorem tekstu i zdjęć jest Lech Wilczek. Podaję podstawowe informacje o charyzmatycznym pisarzu, fotografie i przyrodniku. Omawiam zawartość książki, której bohaterką jest sowa wychowywana przez jakiś czas w warszawskiej pracowni artystycznej autora. Zwracam uwagę na etapy opowieści, opisy wyglądu ptaka i jego relacji z innymi zwierzętami, zwłaszcza z szopem Balbinką. Piszę o wyprawach autora do rezerwatów przyrody oraz o jego innych książkach, których bohaterami są takie zwierzęta, jak chomiki, borsuki i kruk.

The subject of the description in the article is a book, or rather an album, published 50 years ago, in which the author of the text and photos is Lech Wilczek. I give basic information about the charismatic writer, photographer and naturalist. I discuss the contents of the book, the protagonist of which is an owl raised for some time in the author’s Warsaw art studio. I pay attention to the stages of the story, descriptions of the bird’s appearance and its relationship with other animals, especially with the raccoon Balbinka. I write about the author’s expeditions to nature reserves and his other books, whose protagonists include such animals as hamsters, badgers and a raven.
Owl the heroine of the album “Cuba” by Lech Wilczek
Keywords: Lech Wilczek; album fotograficzny Kuba; Henryk Kurczab; photo album Cuba