Postępowanie studentów w zakresie stosowania środków ochrony osobistej w okresie pandemii Covid-19 - Królikowski, Kamil; Fiedur, Marcin (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021)
Korzystając z badania ankietowego, określono postępowanie studentów w zakresie stosowania środków ochrony osobistej w czasie pandemii COVID-19. Wykazano świadomość respondentów w obszarze zagrożenia ze strony niepoprawnie wyrzucanych potencjalnie zakażonych maseczek i rękawiczek. Powinny być one utylizowane jako odpad niebezpieczny, jednak globalnym problemem staje się porzucanie tych odpadów. Promowanie poprawnej gospodarki tymi odpadami może skłonić konsumentów do ochrony siebie i środowiska w przyszłości.

A survey has established students' behavior when using personal protective equipment during the COVID-19 pandemic. Respondents were shown to be aware of the risk of improperly disposing of potentially contaminated masks and gloves. They should be disposed of as hazardous waste, but leaving this waste behind is becoming a global problem. Promoting the proper management of this waste can encourage consumers to protect themselves and the environment in the future.
Keywords: COVID-19; środki ochrony osobistej; odpady niebezpieczne; personal protective equipment; hazardous waste