Międzynarodowy transfer technologii a modernizacja polskiej gospodarki - Firszt, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Artykuł podejmuje problematykę transferu technologii jako mechanizmu stwarzającego potencjalne możliwości rozwoju krajów spoza czołówki technologicznej oraz domykania luki technologicznej między gospodarkami. Punktem wyjścia rozważań jest wyjaśnienie pojęcia „transfer technologii” oraz przybliżenie podstawowych sposobów, za pomocą których jest on realizowany w praktyce gospodarczej. Centralnym elementem artykułu jest przedstawienie teoretycznych interpretacji przyczyn, przebiegu i skutków tego procesu, dokonanych na gruncie teorii wymiany międzynarodowej. Następnie, konfrontując wnioski z badań teoretycznych z podstawowymi tendencjami w obszarze transferu technologii do polskiej gospodarki, podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy realizowana w Polsce ścieżka rozwoju technologicznego jest racjonalna oraz jakie działania sprzyjałyby optymalizacji tego procesu.

The paper deals with the issue of transfer of technology as a mechanism that creates potential possibilities for development of countries less technologically advanced and for decreasing technological gap between economies. The starting point of the consideration is to explain the term “transfer of technology” and describe the basic ways of its realizing in economic practice. The central point of the paper is presentation of theoretical explanations of causes, mechanisms and results of the process, that were done basing on the theory of international exchange. Then, comparing conclusions from the theory with the main trends in the field of transfer of technology to the Polish economy, there was taken an attempt to answer the question if the rout of technological development realized in Poland is rational and what kind of actions could favour optimization of the process.