Przygotowanie zawodowe nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej z punktu widzenia nowoczesnej szkoły – propozycja metodologii badań - Sereda, Andżelika (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Niniejszy artykuł zawiera charakterystykę zawodu nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej w oparciu o literaturę przedmiotu oraz propozycję metodologii badań przygotowania do wykonywania tego zawodowego.

Thisarticlepresents the characteristics of the teachingprofession of earlychildhoodeducationbased on the literature of the subject and the methodologyproposal for the study of training for performing thisvocational.
Professional Training of Early School Education Teachers from the Point of View of a Modern School – a Proposal for Research Methodology
Artykuł powstał pod kierunkiem opiekuna Koła Naukowego „Edukacja bez granic”, dr. hab. prof. UR W. Walata.
Keywords: nauczyciel; przygotowanie zawodowe; edukacja wczesnoszkolna; teacher; vocational preparation; early school education