Об особенностях формирования государственно-патронатной собственности в Украине - Задоя, Анатолий; Кузьминов, Сергей (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
W artykule podjęto próbę analizy efektywności funkcjonowania państwowo–patronackich przedsiębiorstw Ukrainy. Autorzy przedstawiają, że w takim przypadku trudno jest rozróżnić co jest czyją własnością. Zatem postulują inną formę własności – mieszaną .

In the article there is analysed an efficiency of functioning of state-patronage enterprises in Ukraine. The authors indicate that in such a case it is difficult to distinguish what is the ownership of who. That is why they propose another form of ownership – the mixed one.
Specyfika kształtowania państwowo-patronackiej własności na Ukrainie
Specificity of Shaping State-Patronage Ownership in Ukraine