2024 Płyta CD: Meditatio /akordeon - Sura, Weronika (My University, 2024)
Płyta zatytułowana „MEDITATIO – Weronika Sura, Dominik Lasota” zawiera nagrania dwóch kompozycji autorstwa D. Lasoty: Koncert na akordeon i orkiestrę smyczkową oraz Circles na flet, skrzypce, gitarę, akordeon i fortepian. Płyta jest wynikiem współpracy akordeonistki – Weroniki Sury i kompozytora Dominika Lasoty. Koncert na akordeon i orkiestrę smyczkową został nagrany z towarzyszeniem Elbląskiej Orkiestry Smyczkowej pod batutą Sławka Adama Wróblewskiego. Współwykonawcami kompozycji Circles byli Mateusz Kowalski – gitara, Aleksandra Jarosińska – skrzypce, Jagoda Pietrusiak-Kasprzyk – flet, Marcin Kasprzyk – fortepian. Partię akordeonu w obu utworach wykonywała Weronika Sura. Płyta została wydana nakładem wydawnictwa Requiem Records w serii Opus. Płyta CD nr 101/2024.
Płyta CD pt.: MEDITATIO jest wynikiem współpracy akordeonistki Weroniki Sury i kompozytora Dominika Lasoty. Zarejestrowane nagrania prezentują dwa utwory D. Lasoty Koncert na akordeon i orkiestrę smyczkową, w którym solową partię wykonuje akordeonistka Weronika Sura z towarzyszeniem Elbląskiej Orkiestry Smyczkowej pod batutą Sławka Adama Wróblewskiego. Drugim utworem jest Circles na flet, skrzypce, gitarę, akordeon i fortepian. Obok Weroniki Sury, współwykonawcami kompozycji byli Mateusz Kowalski – gitara, Aleksandra Jarosińska – skrzypce, Jagoda Pietrusiak-Kasprzyk – flet, Marcin Kasprzyk – fortepian. Koncert na akordeon i orkiestrę smyczkową stanowi pierwszą część albumu. Składa się z trzech części zatytułowanych „Meditatio”, „Adagio” oraz „Allegro Agitato”. Jest to utwór o charakterze medytacyjnym, refleksyjnym, który ukazuje akordeon zarówno jako instrument o potencjale solistycznym, ale także współtworzącym narrację w utworze, stając się zarazem jednym organizmem wraz z orkiestrą. Druga część albumu przedstawia akordeon w ujęciu kameralnym. Utwór Circles to czteroczęściowa kompozycja, której inspiracją stały się obrazy autorstwa Wojciecha Fangora. Każda część nosi tytuł obrazu, do którego odniósł się kompozytor. Część I – SM 32, cz. II – SM 21, cz. III – SM 2, cz. IV – MA 96. Album został wydany w 2024 roku za pośrednictwem wydawnictwa Requiem Records w serii Opus. Numer 101/2024. Linki do nagrań: e-muzyka.link/Meditatio https://www.youtube.com/watch?v=RrCG5r9G7-c&list=OLAK5uy_nue7cPWciAfbNkqpyHsjmNrMPX_SuhM6g https://www.youtube.com/watch?v=2o6L_Sguz6E
Keywords: Dominik Lasota; współczesne kompozycje polskie; koncert na akordeon i orkiestrę smyczkową; współczesne utwory kameralne; Sławek Adam Wróblewski; Elbląska Orkiestra Smyczkowa