Capti Impetus - Woroniec, Piotr (My University, 2023)
Wielkoformatowa praca malarska (200 x 207 cm), wykonana w tech. filler - premierowo upubliczniona na wystawie w Zachęcie, na której zaprezentowano różnorodną twórczość wybitnych polskich współczesnych artystów. Wybitni malarze reprezentowali wszystkie najważniejsze w naszym kraju artystyczne uczelnie, ośrodki sztuki oraz kulturalne środowiska. Wernisaż wystawy odbył się wraz z uroczystym otwarciem ekspozycji obrazów Jerzego Nowosielskiego. Patronat nad wystawami objęło MKiDN, a patronat medialny TVP Kultura.
Wielkoformatowa praca malarska (200 x 207 cm), wykonana w tech. filler - premierowo upubliczniona na wystawie w Zachęcie, na której zaprezentowano różnorodną twórczość wybitnych polskich współczesnych artystów. Wybitni malarze reprezentowali wszystkie najważniejsze w naszym kraju artystyczne uczelnie, ośrodki sztuki oraz kulturalne środowiska. Wernisaż wystawy odbył się wraz z uroczystym otwarciem ekspozycji obrazów Jerzego Nowosielskiego. Patronat nad wystawami objęło MKiDN, a patronat medialny TVP Kultura. Pejzaż malarstwa polskiego to szeroka i różnorodna prezentacja twórczości polskich współczesnych artystów, którzy przedstawią swoje najnowsze prace. Ekspozycja obejmie ponad 200 dzieł autorstwa 140 malarzy reprezentujących wszystkie aktualne nurty od realizmu i figuracji po abstrakcyjną sztukę bezprzedmiotową oraz obiekty. Na wystawie Pejzaż malarstwa polskiego obok siebie znajdą się prace uznanych klasyków współczesności, malarzy średniego pokolenia oraz najciekawszych młodych artystów i debiutantów. Malarze, którzy biorą udział w tym projekcie, reprezentują wszystkie najważniejsze w naszym kraju artystyczne uczelnie, ośrodki sztuki oraz kulturalne środowiska. Po prawie dwóch dekadach od pamiętnej wystawy Malarstwo polskie XXI wieku, Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki zaprasza do obejrzenia ekspozycji Pejzaż malarstwa polskiego, która ponawia pytanie o rangę i miejsce w kulturze oraz przyszłość tej niezmiennie wiodącej dziedziny sztuk plastycznych. W związku z ustanowieniem przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej roku 2023 Rokiem Jerzego Nowosielskiego, Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki przygotowała, w setną rocznicę jego urodzin, wyjątkową indywidualną wystawę 60 dzieł wybitnego malarza, teoretyka sztuki i profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Uroczyste otwarcie ekspozycji obrazów Jerzego Nowosielskiego odbędzie się wraz z wernisażem wystawy Pejzaż malarstwa polskiego.
Keywords: Capti; impetus; Zachęta Narodowa Galeria Sztuki; obraz; malarstwo; sztuka