The constitutional-legal analysis of “communication”, “means of social communication” as well as “social dialogue”, and “citizens’ dialogue” - Litwin, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Artykuł wyjaśnia i opisuje pojęcia ‘komunikowania’, ‘środków społecznego przekazu’, ‘dialogu społecznego’ i ‘dialogu obywatelskiego’ w świetle przepisów Konstytucji RP z 1997 r. W pracy wykorzystano podejście prawno-dogmatyczne oraz następujące metody wykładni przepisów prawnych: językowo-logiczną, celowościową oraz systematyczną.
Konstytucyjno-prawna analiza pojęć ‘komunikowanie’, ‘środki społecznego przekazu’ oraz ‘dialog społeczny i obywatelski’
Keywords: dialog społeczny; dialog obywatelski; komunikowanie; media; obywatelstwo