Mono no aware - wystawa indywidualna - Bińczycki, Paweł; Machowski, Jacek (BWA Tarnów, 2019)
Wystawa indywidualna (6.10.2018) prezentacje poszukiwań w obrębie relacji zachodniego podejścia do japońskiej tradycji obrazowania. Kontrapunkt do wystawy, stanowiła prezentacja oryginalnych drzeworytów Katsushiki Hokusai'a z cyklu 36 widoków na górę Fuji. Wydarzeniu towarzyszył wykład Katarzyny Nowak z Muzeum Manggha. BWA Tarnów w 2018 roku zajęło 12 miejsce na liście najlepszych polskich galerii i muzeów pokazujących sztukę współczesną w Polsce. Ranking opublikował tygodnik „Polityka" Wystawa objęta honorowym patronatem Ambasady Japonii i patronatem TVP Kultura i Radio Kraków.
Keywords: linoryt; druk wypukły; grafika artystyczna; grafika warsztatowa; Japonia; BWA Tarnów; Katsushika Hokusai; Mono no aware