Zrównoważony rozwój w leśnictwie - Bugno-Pogoda, Anna; Durak, Tomasz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2018)
Lasy w Polsce stanowią blisko 30% powierzchni kraju. Jest to obszar pełniący różnorodne funkcje biotyczne, ochronne, produkcyjne i reprodukcyjne. Artykuł relacjonuje rozumienie koncepcji zrównoważonego rozwoju w leśnictwie. Przedstawia model wielofunkcyjnej gospodarki leśnej zapewniającej trwałe odtwarzanie lasów, a także sposoby planowania działań w lesie.

Forests in Poland constitute nearly 30% of the country's area. It is an area that performs a variety of biotic, protective, production and reproductive functions. This article introduces the concept of sustainable development in forestry. It presents a model of multifunctional forest management ensuring sustainable forest reproduction as well as ways of planning activities in the forest.
Keywords: leśnictwo; funkcje lasu; plan urządzenia lasu; zrównoważony rozwój; forestry; forest functions; forest equipment plan; sustainable development