Kształcenie ogólne i ogólnotechniczne w systemie szkolnym społeczności niemieckojęzycznej Tyrolu Południowego / Alto Adige (Italia) - Kraszewski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Autor artykułu przedstawia zarys systemu szkolnego w Tyrolu Południowym. W pierwszej jego części dokonuje krótkiej charakterystyki ośmioletniego stopnia niższego. W drugiej części przybliża czytelnikowi główne założenia przedmiotu szkolnego: technika.

The author of the article outlines the education system In the South Tyrol. First, he sketches the characteristics of lower secondary school that lasts 8 year. Then, he explains to the reader the main features of the school subject named „Technics”.
General and global technical learning within the education system of German-speaking community in South Tyrol / Alto Adige (Italy)
Keywords: system szkolny; kształcenie ogólne; edukacja ogólnotechniczna; e-learning; IT competences; effectiveness