Zabójstwo w pojedynku – oczami przodków - Nowak, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Artykuł omawia podejście do zabójstwa naszych przodków – poczynając od uregulowań obowiązujących w starożytnym Rzymie, na kodeksach klasycznych kończąc. Zaprezentowano również regulacje dotyczące tego zagadnienia obowiązujące na terenie naszego kraju. Szczególną uwagę poświęcono uprzywilejowanemu typowi zabójstwa, jakim był pojedynek traktowany przez naszych przodków jako specyficzny środek dowodowy w ramach „sądów bożych”.

The article describes our ancestors’ attitude towards killing – beginning with effectual regulations in ancient Rome, ending with modern codes. This type of regulations appearing in our country is also discussed. The emphasis is put on privileged type of killing which was a duel, considered by our ancestors as a specific evidence within trial in ordeal.
Keywords: zabójstwo; pojedynek; sąd boży; kodeks honorowy; historia; killing; encounter; ordeal; code of honor; history