Nadmiarowość informacji ery społeczeństwa informacyjnego wyzwaniem dla nauczyciela - Czopek, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Zmiany w przestrzeni medialnej stawiają przed współczesnym nauczycielem szereg wyzwań. Jednym z nich jest dotarcie do informacji o wysokiej jakości w sytuacji zalewu informacji. Edukacja musi być oparta na aktualnej wiedzy, której przekazanie jest zadaniem nauczyciela. Jego wiedzę natomiast budują informacje pozyskiwane z różnych źródeł. Artykuł proponuje zestaw kryteriów, jakie powinny być wykorzystywane do określenia jakości informacji.

Changes in the media landscape confront teachers with a number of challenges. One of them is to reach high quality information in a flood of information of today. Education must be based on current knowledge and the transmission of this knowledge is the task of teacher. His knowledge, however, is built from information from various sources. Article proposes a set of criteria that should be used to determine the quality of information.
Redundancy of Information in the Era of Information Society as a Challenge for the Teacher
Keywords: jakość informacji; społeczeństwo informacyjne; nauczyciel; praktyka edukacyjna; quality of information; information society; teacher; educational practice