Postawy samorządowców gminnych wobec problemów ekologicznych. Przykład Polski, Włoch i Słowenii - Wasil, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Realizując cel artykułu - wskazanie i scharakteryzowanie postaw liderów lokalnych w gminach (polskich, słoweńskich i włoskich) wobec działań o znaczeniu proekologicznym - starano się ustalić: co skłania władze samorządowe do wdrażania rozwiązań proekologicznych? Czy władze samorządowe podejmują rzeczywiste vs. pozorne działania proekologiczne? Jaka jest siła wpływu oddolnych ruchów społecznych i lobbystów na lokalny proces decyzyjny w kontekście oddziaływania na środowisko? Jak powszechne jest poczucie sprawstwa wśród liderów lokalnych w odniesieniu do działań proekologicznych na szczeblu gminnym i jakie czynniki to determinują? Z badań wynika, że większość samorządowców, choć deklaruje zainteresowanie ekologią to de facto przyjmuje postawę obojętności wobec spraw środowiska naturalnego.

To achieve the aim of the article - to indicate and characterize the attitudes of local leaders in municipalities (Polish, Slovenian and Italian) towards activities of pro-ecological importance - an attempt was made to determine: what prompts local government authorities to implement pro-ecological solutions? Do local government authorities undertake real vs. apparent pro-ecological activities? What is the strength of the influence of grassroots social movements and lobbyists on the local decision-making process in the context of environmental impact? How common is the sense of agency among local leaders in relation to pro-ecological activities at the municipal level and what factors determine this? Research shows that most local government officials adopt an attitude of indifference towards environmental and ecology issues.
Attitudes of local government officials towards ecological problems. Examples of Poland, Slovenia, and Italy
Keywords: samorząd; gmina; ekologia; postawy; zarządzanie lokalne; wyzwania zrównoważonego rozwoju; local government; municipality; ecology; attitudes; local governance; sustainable development challenges